Setmana Santa

D'entre les festes comunes, destaca, sobretot, la Setmana Santa , que la Selva viu amb molta participació i amb un seguit de característiques pròpies. Són de destacar les melodies musicals que acompanyen les processons del Divendres. El viacrucis al Calvari de la matinada té una força plàstica extraordinària i un moment particularment emotiu és el de l'encontre de la Soledat i el Crist en el retorn de la comitiva. Una particularitat és el ball de la mort recuperat del folklore medieval.
La Setmana Santa de la Selva del Camp ha estat declarada festa d'interès nacional. El 23 de novembre de 2010 amb la resolució favorable del Consell de Cultura Popular i Tradicional, el govern de la Generalitat va declarar el Divendres Sant de la Selva del Camp com a festa tradicional d'interès nacional i, a la vegada, el Viacrucis al Calvari com element festiu patrimonial. La sol·licitud s'havia fet l'any 2002 per part del govern municipal i no ha vist llum verda fins aquest any en què la Generalitat ha activat de nou els expedients iniciats en els darrers anys i aturats durant tres legislatures.
La Setmana Santa de la Selva del Camp, que a mes a mes, esta inclosa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, és la festa tradicional més arrelada a la Selva del Camp i les seves manifestacions mantingudes pels convilatans i especialment per la confraria de la Sang, han estat motiu d'interès cultural i turístic. Aquesta resolució no fa res més que reconèixer un convenciment que els selvatans ja tenien.
Es pot consultar la Declaració al document adjunt.
La Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, coneguda popularment com a Confraria de la Sang neix a la Selva probablement l’any 1617, hereva de la Confraria del Nom de Jesús, documentada ja l’any 1581, tot i que les Reial Ordenances del 1793 li atribueixin una existència encara més antiga.
L’activitat principal de la Confraria de la Sang és la de mantenir, promoure i organitzar els actes de la Setmana Santa, destacant les processons del Divendres Sant. La Setmana Santa és una de les festes més viscudes i estimades pels selvatans/es, i ho demostra la gran participació als diferents actes que s’organitzen. Les “professons” són, entre aquests, les més concorregudes:
Via Crucis al Calvari. Diumenge de Rams a 2/4 de 6 de la tarda.
Trasllat del Misteri de la Pietat des de Sant Rafel. Dijous Sant, a les 10 de la nit.
Via Crucis al Calvari. Divendres Sant, a les 7 del matí.
Surt de l’Església de Sant Andreu precedit pels armats i fins arribar al Calvari, situat als afores del poble, enfilant un petit turó que hi ha tot traspassant la riera. Els elements que hi assisteixen són: la bandera i el penó de la Sang, el Sant Crist portat pels Cristers, les vestes portant els trofeus o improperis, el penitent, les tres Maries, els Apòstols, la Vint-i-quatrena, els Procuradors, i el Clero Parroquial.
Un dels elements més característics i propis de la nostra Setmana Santa és la música. Els cantors i músics, en pujar al Calvari entonen a cada estació el “Jesu”, i en baixar “El Miserere”.
En baixar del Calvari cal destacar “l’Encontre”, que es produeix al tomb de la Verònica (C/ Sant Pau), en trobar-se el Sant Crist amb la Soledat, i uns infants acompanyats amb dues flautes i un fiscorn entonen el tradicional i selvatà “Stabat Mater”
Processó de l’Agonia. Divendres Sant a les 11 del matí.
Surt de l’Església de Sant Andreu, baixa pel carrer Major fins a la Plaça, puja per la Muralla fins el convent de Sant Rafel i torna cap a l’Església, passant pel C/ Peixateries. És la processó on hi participen més infants.
A més dels elements que integren la processó del Calvari, surten: el Misteri de la Flagel·lació (o dels Jueus) amb les vestes morades; el Misteri del Natzarè, amb les vestes verdes; el Misteri del Davallament de la Creu, amb les vestes blaves, i la Soledat amb les vestes blanques i capa negra. Acompanyant a cada pas hi va el penó corresponent, i també la música.
L’Schola Cantorum, sota la direcció del Sr. Joan Vilalta Estivill i el seu fill Joan M. Vilalta, proporciona els cantors que es repartiran pels diferents Misteris durant la processó i col·labora amb tots els actes litúrgics que es realitzen per Setmana Santa. Els músics els proporciona la Banda de Música de la Selva del Camp, sota la direcció del Sr. Felip Brunet i Sabarich.
En aquesta processó s’interpreta el “Jesu” i el “Miserere” acompanyant el Sant Crist; el “Jesum Tradidit” amb els Jueus; el “Vere Languores” amb el Natzarè; l’”Stabat Mater” amb el pas del Davallament, interpretat per la Coral Infantil Sant Rafel; i el tradicional “Stabat Mater” amb la Soledat.
Processó del Sant Enterrament. Divendres Sant a les 10 de la nit.
Surt de l’Església de Sant Andreu, passa pel carrer Major i per l’Avd. Puig i Ferrater, puja pel Camí de l’Horta, pel Passeig Josep Cristià i per diferents carrers del casc antic fins arribar a la Parròquia.
A més dels elements que integren les processons anteriors, surt la Vera Creu, el Misteri del Sant Sepulcre, acompanyat pels Cavallers del Sant Sepulcre, i les autoritats locals. La música ens torna a oferir una peça tradicionalment selvatana, possiblement anterior al segle XVII, que s’interpretava als enterraments: l’ “IN EXITU”, acompanyant el Sant Sepulcre, i també:
El BALL DE LA MORT, vinculat a la Confraria de la Sang des de l’antigor, es recupera l’any 2001 en motiu del Ball o Martiri de Sant Andreu, i s’interpreta a la processó del Sant Enterrament des de l’any 2002, coordinat per la Sr. Sandra Romeu. Es balla en diferents punts per on passa la processó: a la Plaça Major, al Portal, al Passeig Josep Cristià i a la Plaça de Sant Andreu.